جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جبر تاریخ ماتریالیستی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در عصر ما تفکر ماتریالیستی، به تفکر جبرگرائی با شکل جدیدی روی آورد و در قالب نوینی آنها را شناساند و از نظر نتیجه‏گیری نیز

به همان تکیه‏گاههای دو گروه گذشته، پناه آورد. با این فرق که به سراغ خدایان، و ارواح، و نیروهای غیبی، و سرنوشت محتوم، و قضا و قدر آنچنانی. نرفته بلکه اینبار «خدائی تاریخ را به رخ کشید» و برای تاریخ اصالت قائل شد و در دیدگاه جدید هیستوریسم(1) «اصالت تاریخ» چنین قضاوت کرد که:

الف. سیر جبری تاریخ غیر قابل انسداد است(2)

ب. حرکت جبری تاریخ غیر قابل پیشگیری است.

ج. اگر تاریخ حرکت جبری خود را شروع کند نمی‏شود کاری کرد.

می‏بینیم که ماتریالیسم تاریخی، همان باورهای خرافی و جبرگرایانه را مطرح می‏کند و برای تاریخ اصالت و شخصیت حاکمی قائل می‏شود که:

اگر حرکت کند یا سیر ارتجاعی را آغاز نماید نمی‏شود در برابرش ایستاد.

و هر گونه مقاومتی محکوم به شکست است.

می‏پرسیم:

پس اراده و اختیار انسانها چه ارزشی دارند؟

و وعده‏های پیروزی برای چیست؟

و فرمان (کارگران جهان متحد شوید) برای چه صادر می‏شود؟ جوابی ندارند.

اگر ظهور اسلام و بعثت رسول خدا (ص) و سپس سیر ارتجاعی سران سقیفه و امّت بی‏تفاوت، همه از سیر جبری تاریخ باشد و پیروزی و شکست نهضت‏ها از جبر تاریخ منشاء گیرد، پس هر گونه وحدت و قیامی، حرکت و پیامی بی‏ارزش است و فایده‏ای نخواهد داشت زیرا باید منتظر تاریخ و حرکت جبری آن بود تا «حرف آخر را جبر تاریخ بزند».

بنابراین علیه حکومت‏های استعماری کاپتیالیسم، و حاکمیت‏های خونین مستبدانه کمونیزم، نباید قیام کرد.

در تحلیل و حوادث صدر اسلام، سران سقیفه را نباید به باد انتقاد گرفت، و از کسی شکایت داشت.

باید رفت در کوه‏ها و دشت‏ها تاریخ، و جبر تاریخ را بیدار نموده مورد محاکمه جدی قرار داد!! تا بلکه از خواب بیدار شده و به سر عقل آید و سیر جبری دیگری مطابق میل ما آغاز نماید.


1) historisme.

2) کتاب اصول کمونیزم ص 19 نوشته انگلیس. و ماتریالیسم دیالیک تیک ص 9 ص 19 و 25 نوشه دکتر أرانی. و. منتخبات آثار مارکس ج 1 ص 269. و. کتاب سرمایه ص 550 نوشته مارکس.