جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هجوم به در خانه‏ی علی و گفتار فاطمه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

علّامه طبرسی صاحب کتاب احتجاج، از عبداللَّه بن عبدالرّحمان بن عوف نقل می‏کند که گفت: عمر بن خطاب دامن خود را محکم بست و در مدینه گردش می‏کرد و فریاد می‏زد: مردم با ابوبکر بیعت کرده‏اند، بشتابید برای بیعت کردن با ابوبکر، مردم ناگزیر به سوی ابوبکر روانه شده و با او بیعت کردند، عمر اطلاع یافت که گروهی در خانه‏های خود، مخفی شده‏اند، همراه جماعت خود به آنها یورش برده و آنها را در مسجد حاضر می‏کرد، و آنها بیعت می‏کردند.

چند روزی از این جریان گذشت، آنگاه عمر همراه جماعت بسیار به در خانه‏ی حضرت علی (ع) آمد، و از آن حضرت خواست که از خانه (برای بیعت با ابوبکر) بیرون بیاید.

حضرت علی (ع) امتناع ورزید.

عمر، هیزم و آتش طلبید و گفت:

وَ الَّذِی نَفْسُ عُمَرٍ بِیَدِهِ لَیخْرجنَّ اَوْ لَاُحْرِقنَّهُ عَلی ما فِیهِ

: «سوگند به خداوندی که جان عمر در دست او است، یا باید علی (ع) از خانه بیرون آید، یا خانه را با اهلش به آتش می‏کشم»(1)

بعضی از حاضران به عمر گفتند: «در این خانه، حضرت فاطمه (س) دختر رسول خدا (ص) و همچنین فرزندان پیامبر (ص) (حسن و حسین علیهماالسّلام) و آثار رسول خدا (ص) هستند».

مردم به عمر اعتراض کردند، وقتی که عمر زمینه را چنان دید، به آنها گفت: «شما چه فکر می‏کنید؟ آیا تصوّر می‏کنید که من چنین کاری انجام دهم؟ قصد من ترساندن بود نه سوزاندن».

امام علی (ع) پیام داد که ممکن نیست من از خانه بیرون بیایم، زیرا من مشغول جمع‏آوری و تنظیم قرآن هستم که شما آن را به پشت سر خود افکنده‏اید، و دلبستگی به دنیا شما را به خود سرگرم ساخت، و من سوگند یاد کرده‏ام که از خانه‏ام بیرون نیایم.

و عبا بر دوش نیفکنم تا قران را جمع و تنظیم کنم.

در این هنگام فاطمه (س) دختر رسول خدا (ص) از خانه بیرون آمد و کنار در خانه در برابر جمعیّت ایستاد و فرمود:

«من قومی را نمی‏شناسم که مثل شما بدمحضر (و بد برخورد) باشند، جنازه‏ی رسول خدا (ص) را در دست ما رها کردید، و امر خود را بین خود بریدید، (و مسأله‏ی رهبری را نزد خودتان بدون مشورت با ما پایان دادید) پس با ما مشورت نکردید، حق ما را نادیده گرفتید، گویا اصلاً به جریان «روز غدیر» آگاهی ندارید، و سوگند به خدا، رسول خدا (ص) در آن روز، دوستی و ولایت علی (ع) را از مردم عهد گرفت، تا امید شما را از دستیابی به مقام رهبری قطع کند، ولی شما رشته‏های پیوند خود با پیامبرتان را بریدید.

وَاللَّهُ حَسِیبٌ بَیْنَنا وَ بَیْنَکُمْ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ

: «خداوند در دنیا و آخرت، بین ما و شما را حکم و داوری کند!!».


1) نظیر این مطلب در شرح نهج‏البلاغه ابن ابی‏الحدید ج 6 ص 48 آمده است.