جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پاسخ استاد ابن ابی‏الحدید به سؤالهای وی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

علّامه‏ی مجلسی در بحار از دانشمند معروف اهل تسنّن ابن ابی‏الحدید، نقل می‏کند که گفت: من از استاد خود «ابوجعفر نقیب» پرسیدم: «من از کارهای علی (ع) در شگفتم که در این مدّت طولانی بعد از رسول خدا (حدود 23 سال) چگونه از نیرنگ دشمنان، زنده ماند، و آنها فرصت نیافتند تا با مَکر و حیله او را بکشند با آنهمه جگرهای سوخته که از دست علی (ع) داشتند؟!

استاد در پاسخ گفت: اگر علی (ع) صبر و تحمل و فروتنی نمی‏کرد، و گوشه‏گیری را برنمی‏گزید، او را می‏کشتند، ولی او با سرگرم شدن به عبادت و نماز و قرائت قرآن، خود را از روش سابق، بازداشت، و شمشیر را فراموش کرد و همواره مانند کسی بود که در انتظار فرصت به سر می‏برد صبر کرد و در بیابانها به گردش و سیاحت پرداخت، و به کنار کوهها می‏رفت و مانند سایر مردم در مسیر اطاعت خلفاء درآمد، از این رو دشمنان دست از او کشیدند، و او را فراموش کردند.

وانگهی هیچکس قدرت نداشت که آن حضرت را بکشد مگر اینکه از سوی خلفاء اذن بگیرد، و یا رضایت باطنی آنها را بدست آورده باشد، و چون متصدّیان امر، انگیزه‏ای برای قتل علی (ع) نداشتند، ناگزیر از او دست کشیدند وگرنه او را می‏کشتند، و از سوی دیگر، اَجَل (پایان عمر) خود حلقه‏ی محکم و استوار، و قلعه‏ی محکم و خلل‏ناپذیر است، تا اجل فرانرسد کسی کشته نمی‏شود.

سپس در مورد جریان مأموریت خالد، از استاد سؤال کردم که آیا صحیح است که ابوبکر او را مأمور قتل علی (ع) نمود؟

ابوجعفر نقیب در پاسخ گفت: عدّه‏ای از علویَّین، این داستان را نقل کرده‏اند، و نیز نقل کرده‏اند که مردی بنزد «زفر بن هذیل» شاگرد ابوحنیفه رفت و پرسید: این حکم چگونه است که ابوحنیفه می‏گوید: برای انسان نمازگذار روا است که قبل از اسلام از نماز بیرون آید، مانند اینکه قبل از سلام نماز، سخن بگوید و فعل کثیر انجام دهد یا حدث از او حادث گردد؟!

زفر گفت: جایز است، چنانکه ابوبکر هنگام تشهّد، قبل از سلام، سخن گفت.

آن مرد پرسید: ابوبکر قبل از سلام چه سخنی گفت؟!

زفر در پاسخ گفت: برای مثل تو روا نیست که چنین سؤالی را طرح کنی.

او مکرر پرسید و اصرار کرد، سرانجام زفر به حاضران گفت: «این مرد را بیرون کنید که من گمان دارم او از اصحاب ابوالخطّاب باشد».

ابن ابی‏الحدید می‏گوید: از استاد نقیب پرسیدم: نظر شما در این باره چیست؟ آیا ابوبکر چنین دستوری به خالد داده یا نه؟

نقیب گفت: من بعید می‏دانم، ولی فرقه‏ی امامیّه (شیعه) آن را روایت کرده‏اند.