یونس به ظبیان میگوید: امام صادق (ع) فرمود: فاطمه (س) در پیشگاه خداوند نُه نام داشت:
فاطمه، صدّیقه، مبارکه، طاهره، زَکِیّه، راضیه، مرضیّه، مُحَدَّثَه، و زهرا، سپس فرمود: آیا میدانی معنی فاطمه چیست؟
عرض کردم: ای سرور من، معنی آن را برای من بیان کن.
فرمود: فَطِمَتْ مِنَ الشَّرِ: «به خاطر اینکه از هرگونه بدی، جدا و بریده شده است».
سپس فرمود: «اگر امیر مؤمنان علی (ع) نبود، برای فاطمه (س) تا روز قیامت در سراسر روی زمین، همتائی نبود، از زمان حضرت آدم (ع) تا پایان دنیا»(1)
و در پارهای از روایات آمده، از این رو آن حضرت، فاطمه نامیده شد که او و شیعیانش از آتش دوزخ جدا و دورند، و بوسیله علم و کمال (از شیر گرفته شده و) از دیگران جدا است (یعنی بینظیر است) و از عادت قاعدگی، دور میباشد و انسانها از شناخت او عاجزند، و خداوند او و فرزندان موحّد و مؤمن او را از آتش دوزخ، دور میکند، و همچنین خداوند دوستان او را از آتش دوزخ دور میسازد.
و روایت شده که: نام فاطمه (س) از این نام خدا «فاطر» اقتباس شده است.
و آن حضرت را از این رو «طاهره» میگویند، که از هرگونه زشتی و پلیدی، پاک بود و هرگز خود حیض و نفاس ندید. و از این رو به «زهراء» نامیده شد، که در هر روز سه بار نور جمالش برای امیر مؤمنان علی (ع) جلوه میکرد.
ابوهاشم جعفری میگوید: از امام حسن عسکری (ع) پرسیدم چرا فاطمه (س) به
زهراء نامیده شده است؟ در پاسخ فرمود: چهرهی تابان فاطمه، برای امیر مؤمنان علی (ع) در آغاز بامداد مانند خورشید هنگام چاشت بود، و هنگام ظهر مانند ماه تابان بود، و هنگام غروب خورشید مانند ستارهی درخشنده بود.
و مرحوم صدوق (ره) از حضرت رضا (ع) نقل کرده که در ضمن گفتاری فرمود: وقتی که هلال ماه رمضان در آسمان ظاهر میشد، نور فاطمه (س) بر نور ماه، چیره میگشت بطوری که پنهان میشد، و هنگامی که فاطمه (س) غایب میگردید، نور ماه آشکار میشد.
امام صادق (ع) فرمود: از این رو فاطمه (س) به نام زهراء خوانده شد که برای او در بهشت، قُبّهای از یاقوت سرخ وجود دارد که ارتفاع آن به اندازهی یکسال راه میباشد، که بقدرت خدا در فضا آویزان است بیآنکه از ناحیهی بالا به آسمان بسته باشد تا آن را نگهدارد و بیآنکه از ناحیهی زمین دارای ستونی باشد تا پیوند با زمین داشته باشد، آن قبّه صد هزار در دارد، و در کنار هر دری هزار فرشته است، بهشتیان آن را مینگرند چنانکه یکی از شما ستارهی درخشانی را در افق آسمان مینگرید، و میگویند: این (بارگاه) درخشنده از آنِ فاطمه (س) است.
و در روایت دیگر آمده هنگامی که خداوند اراده کرد تا فرشتگان را بیازماید، ابر تاریکی به سوی آنها فروفرستاد که آنها همدیگر را نمیدیدند نه اوّلی آنها آخری را و نه آخری آنها اوّلی را میدید، از درگاه خداوند خواستند تا آن تاریکی را برطرف سازد، خداوند خواستهای آنها را پذیرفت، و نور فاطمه (س) را در همان وقت آفرید که همچون قندیل بود، خداوند آن را در اطراف عرش آویزان نمود، که بر اثر تابش نور آن، آسمانهای هفتگانه و زمینهای هفتگانه، نورانی شدند، فرشتگان خدا را تسبیح و تقدیس شما را تا روز قیامت برای دوستان حضرت زهرا (س) و دوستان پدر و شوهر و فرزندان او قرار میدهم.
و از نامهای حضرت زهرا (س) این نامها است: حِصانْ، حُرَّه، سیّده، عذْراء، حَوْراء، مریم کُبری و بَتول. روایت شده از این رو او را «بَتول» گویند که او هرگز عادت قاعدگی ندید، چنانکه مریم مادر حضرت عیسی (ع) نیز به همین خاطر بتول نامیده شد.
بعضی گفتهاند: بتول در اصل از «بَتْل» بوده و آن به معنی انقطاع از دنیا و پیوستن به خدا است، و بگفتهی بعضی این نام بیانگر آن است که حضرت زهرا (س) نظیر و همتا نداشت.
مرحوم ابن شهر آشوب در کتاب مناقب میگوید: و در روایات صحیح آمده که: فاطمه (س) دارای «بیست نام» است، و هر یک از آن نامها بیانگر یکی از فضائل او است، این نامها را مرحوم ابنبابویه در کتاب «مولد فاطمه» ذکر نموده است.
کُنْیههای آن حضرت عبارتست از: اُمّالحسن، اُمّالحسین، اُمّالمحسن، اُمّالائمّة، اُمّابیها، و اُمّالمؤمنین.
این کُنیهها در زیارتنامهی آنحضرت آمده است.
و در کتاب مناقب ذکر شده: در آسمانها به آن حضرت «نوریّه» و «سماویّه» و «حانیه» میگویند.
حانیه به معنی آنست که او نسبت به شوهر و فرزندانش مهربان و دلسوز بود.
1) اصول کافی ج 1 ص 461.