جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مصحف فاطمه (5)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در روایات بسیار از امامان (ع) آمده که مصحف فاطمه (س) در نزد امامان معصوم (ع) است:

از جمله در کتاب بصائر الدّرجات نقل شده که امام صادق (ع) فرمود: «فاطمه (س) مصحفی را بیادگار گذاشت، آن مصحف، قرآن نیست، ولی سخنی از سخن خدا است که خدا بر فاطمه (س) نازل کرده، رسول خدا (ص) آن را املاء نموده و به خطّ علی (ع) است».

ابوبصیر می‏گوید، به حضرت امام صادق (ع) رسیدم و عرض کردم: قربانت گردم، از شما سؤالی دارم، آیا در اینجا کسی (نامحرمی) هست که سخن مرا بشنود؟

امام صادق (ع) پرده‏ای را که در میان آنجا و اطاق دیگر بود، بالا زد و در آنجا سرکشید، سپس فرمود: ای ابامحمّد! هر چه می‏خواهی بپرس.

عرض کردم قربانت گردم، شیعیان حدیث می‏کنند که پیغمبر (ص) به علی (ع) بابی از علم آموخت که از هر باب آن هزار باب گشوده می‏شد.

عرض کردم به خدا که علم کامل و حقیقی این است.

امام صادق (ع) ساعتی تأمّل کرد و سپس فرمود: آن علم است، ولی علم کامل نیست، آنگاه فرمود: ای ابامحمّد! همانا «جامعه» نزد ما است، امّا مردم چه می‏دانند «جامعه» چیست؟

در پاسخ فرمود: «طوماری است به طول هفتاد ذراع رسول خدا (ص) با املاء زبانی آن حضرت و دستخط علی (ع)، تمام حلال و حرام و همه‏ی نیازهای دینی مردم، حتّی جریمه‏ی خراش، در آن موجود است، سپس با دست به بدن من زد و فرمود: ای ابامحمّد! به من اجازه می‏دهی؟ عرض کردم: من از شما هستم، هر چه خواهی انجام بده، آنگاه با دست مبارک مرا نشگون گرفت و فرمود: حتی جریمه نشگون در «جامعه» هست، این را فرمود در حالی که خشمگین به نظر می‏رسید.

من عرض کردم: به خدا که علم کامل این است.

فرمود: «این علم است ولی باز هم کامل نیست» و پس از ساعتی سکوت فرمود: همانا «جَفْر» در نزد ما است، مردم چه می‏دانند «جَفْر» چیست؟

پرسیدم: جَفْر چیست؟

فرمود: مخزنی است از چرم که علم پیامبران و اوصیاء و دانشمندان گذشته‏ی بنی‏اسرائیل، در آن وجود دارد.

عرض کردم: همانا علم کامل این است: فرمود: این علم است ولی علم کامل نیست، و باز پس از ساعتی سکوت فرمود:

وَ اِنَّ عِنْدَنا لَمُصْحَف فاطِمَة علیهاالسَّلام

: «همانا مصحف فاطمه (س) در نزد ما است» مردم چه می‏دانند که مصحف فاطمه (س) چیست؟!»

پرسیدم: مصحف فاطمه (س) چیست؟

فرمود: مصحفی است سه برابر قرآنی که در دست شما است، به خدا حتّی یک

حرف قرآن شما هم در آن نیست.(1)

عرض کردم: علم کامل این است، فرمود: این هم علم است ولی علم کامل نیست، و پس از ساعتی سکوت فرمود: «علم گذشته و آینده تا روز قیامت نزد ما است».

عرض کردم: به خدا علم کامل همین است.

فرمود: این هم علم است ولی علم کامل نیست.

پرسیدم: پس علم کامل چیست؟

فرمود: علمی است که در هر شب و هر روز، راجع به موضوعی پس از موضوع دیگر، و چیزی پس از چیز دیگر، تا روز قیامت پدید می‏آید.(2)


1) یعنی مطالب ظاهری که از ظاهر قرآن می‏فهمیم در آن نیست، بلکه از نظر معانی و تأویلات قرآن که ما را می‏فهمیم، شرحی بر قرآن است (شرح بیشتر در کتاب اعیان الشیعه ط ارشاد ج 1 ص 97) مترجم.

2) اصول کافی ج 1 ص 239.