جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مشکل آغازین تبلیغات اسلامی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

رسالت پیامبر گرامی اسلام، جهانی بود، و می‏بایست با امکانات محدود و ابتدائی آن روز، اقداماتی برای ابلاغ احکام الهی و قوانین قرآنی و ارزش‏های اخلاقی اسلام صورت گیرد.

در آن روزگاران:

از وسائل مدرن الکترونیک امروزی خبری نبود.

و سیستم روابط جمعی کنونی مانند مطبوعات روزنامه‏ها و مجلات، رادیو و تلویزیون و ماهواره‏ها وجود نداشتند.

و هواپیما و اتومبیل و قطار نیز اختراع نشده بودند.

مشکل آغازین تبلیغات اسلامی و ابلاغ احکام خدا از اینجا شروع می‏شد که پیام جهانی و همگانی قرآن را بدون ابزار و آلات لازم می‏بایست به همگان آموزش دهند.

خوب چگونه؟

و با کدام شیوه ممکن؟

با نزول آیه نَفْر(1) و فرمان بسیج نیروهای کارآمد، جهت آموزش مفاهیم اسلام، و تبلیغ آن در جامعه اسلامی، پیامبر اسلام، هیئت‏های تبلیغی و معلّمان قرآن و احکام را سازماندهی نمود و به سفرهای تبلیغی اعزام فرمود(2)

در نتیجه پُل ارتباطی بین قرآن و پیامبر اسلام، و توده‏های مردم در شهرها و روستاهای دور و نزدیک، علماء، و هیئت‏های تبلیغی رسول خدا، شدند که پس از تخصص‏ها و آگاهی‏های لازم. به سوی مردم شتافتند در نتیجه آرام آرام یکی از ارکان مهم انقلاب و اسلام پایه‏گذاری و تحقّق یافت گرچه در روزگاران آغازین هیئت‏های تبلیغی رسول خدا (ص) با مشکلات فراوانی روبرو بودند.

گروهی را به طور دسته جمعی به شهادت رساندند، و بدنهای آنان را قطعه قطعه کردند.

برخی را مخفیانه ترور نمودند.

بعضی را به زندان برده با انواع شکنجه‏ها آزار می‏دادند(3)

و گروهی دیگر را اجازه ورود به شهرهای خودشان نداده از نیمه راه برمی‏گرداندند امّا این سیستم آموزشی، بتدریج فراگیر شد. و از شهرهای عربستان پا فراتر گذاشته و به صورت هجرت و ابلاغ رسالت در کشورهای اطراف عربستان نیز از اسلام و قرآن تبلیغ گردید (مانند هیئت هجرت‏کنندگان به حبشه با سرپرستی حضرت جعفر بن ابیطالب) در نتیجه، علماء و آگاهان جامعه اسلامی به عنوان یکی از عوامل تداوم اسلام مطرح و نقش تعیین کننده‏ای را به عهده گرفتند.


1) آیه 122 توبة وَ لَوْ لا نَفَرَ مِنْ کُلّ فِرقَة مِنْهُم طائفَة لِیَتَفَقّهُوا فِی الدِّین وَ لِیُنْذِرُوا قَومَهُم اِذا رَجَعُوا اِلَیْهِم لَعَلّهُمْ یَحْذَرونَ.

2) مغازی واقدی ج 1 ص 354.

3) المغازی واقدی ج 1 ص 345 و 358. و. سیره ابن هشام ج 2 ص 169. و. طبقات ابن سعد ج 2/ 39. و. فروغ ابدیت ج 2 ص 81 تا 89.